Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Vuoden 2018 Padasjoen sahtimestari on Pauli Wirman.

Sahtiseura Humala ry. onnittelee voittajaa.

 

Vuoden 2019 Padasjoen Sahtimestaruus ratkaistaan Sahtimarkkinoilla 06.07.2019.

Näytteet Paperikeitaaseen aamupäivän 06.07.-19 aikana. Tarkemmat ohjeet Paperikeitaasta.

 

 

 

Näin Päijänteen itäpuolella:

 

Espoo, Hotelli Lepolampi

Tässä on Sahdinvalmistuksen Suomen mestari 2014Tässä on Sahdinvalmistuksen Suomen mestari 2014

Suomen Sahtiseura ry
Lehdistötiedote 9.8.2014  
 
Jarkko Mäki on Sahdinvalmistuksen Suomenmestari
Sahdinvalmistuksen vuoden 2014 Suomenmestari on Jarkko Mäki Karvialta. Espoon Lepolammella lauantaina järjestetyssä kilpailussa toiseksi sijoittui Kari Harju Porista ja kolmanneksi Mika Välimäki Parkanosta. Neljännelle sijalle ylsi Uuri Kärkäinen Hyvinkäältä, viidenneksi Jouko Lavonius Kuhmoisista ja kuudenneksi Marja Kuusikko Vaasasta. Kaikki loput sijoittuivat sijalle 7.
Jarkko Mäen voittosahtia tuomaristo luonnehti tasapainoiseksi, raikkaan maltaiseksi, mutkattomaksi, virheettömäksi ja perinteiseksi sekä hedelmäisen tuoksuvaksi. Myös sen jäkimakua kuvattiin viipyvän katajaiseksi. Palkinnoksi voittaja sai tuohihatun, viisi Viking Maltin lahjoittamaa sahtimallassäkkiä sekä kiinnityksen kiertopalkintona olevaan isoon sahtihaarikkaan.
Voittaja Jarkko Mäki kommentoi heti tuoreeltaan; ”Taisi olla ensikertalaisen tuuria, kun näin hyvin pärjäsin".
Kilpailusahtien arviointi tapahtui aistinvaraisesti. Arvostelussa ratkaisevina tekijöinä olivat tuomareiden henkilökohtaiset makumieltymykset sekä sahtien ulkoinen laatu, väri ja tuoksu.
Suomen Sahtiseuran 23. kertaa järjestämään kisaan osallistui ennätykselliset 49 valmistajaa sahtipitäjistä eri puolilta maata. Vuosittainen mestaruuskilpailu oli avoin kaikille sahtia perinteiseen tapaan valmistaville kotisahdintekijöille.
”Kisat sujuivat mielestämme hyvin, paikka oli hyvä ja ilmakin suosi. Kävijöitäkin oli runsaasti ja erityisen kiitoksen ansaitsevat yli 60 talkoolaista, jotka työllään mahdollistivat kisan" sanoo järjestäneen Sahtipäät ry:n yhdistyksen puheenjohtaja Marjokaisa Piironen.
Sahti on suomalainen suodattamaton pintahiivaolut, jonka valmistustaito ulottuu jopa tuhannen vuoden taakse. Sahdinteossa käytetään perinteisiä raaka-aineita, kuten ohra- ja ruismaltaita sekä sille tyypillisen maun antavaa katajaa.
Suomessa perinteisiä sahtialueita ovat erityisesti Häme, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Satakunta. Suomen ohella sahdin kaltaista juomaa valmistetaan Ruotsin Gotlannissa sekä Virossa Saarenmaan ja Hiidenmaan saarilla. Seuraavat Sahdinvalmistuksen SM-kilpailut järjestetään ensi vuoden elokuussa Pertunmaalla.
 
Sahdinvalmistuksen SM-kilpailun Espoon 9.8.2014 tulokset:
1. Jarkko Mäki, Karvia, 123 pistettä
2. Kari Harju, Pori, 140 pistettä
3. Mika Välimäki, Parkano, 151 pistettä
4. Uuri Kärkäinen, Hyvinkää, 159 pistettä
5. Jouko Lavonius, Kuhmoinen, 200 pistettä
6. Maria Kuusikko, Vaasa, 214 pistettä  
 
Lisätietoja antavat:
Suomen Sahtiseura ry., puheenjohtaja Pekka Kääriäinen, p. 050 559 4013, pekka.kaariainen@sahti.fi
Sahtipäät ry, puheenjohtaja Marjokaisa Piironen,  p. 040 5058058, sahtipaat@gmail.fi  

Padasjokea edusti Veli-Matti Heinonen ja tänä vuonna sijoitus oli seitsemäs.

 

 

Padasjoen sahtimestari 2014 on

Veli-Matti Heinonen.

 

Kilpailu oli tänä vuonna varsin tiukka ja kaksi parhaaksi arvosteltua saivat saman pistemäärän. Ykkössijoituksia yksittäisiltä tuomareilta oli myös saman verran.  Mestaruus ratkesi täpärästi Veli-Matti Heinosen hyväksI kakkossijoitusten perusteella.

Toiseksi sijoittui Martti Valkama  ja podiumille ylsi myös Veli-Matti Helvilä.

 

Egyptissä on löydetty faaraoiden aikaisen oluenpanijan hauta.

 

Japanilaiset arkeologit osuivat hautaholvin kohdalle kuuluisan temppelikaupungin Luxorin kaivauksissa. Egyptin muinaisajan kaivauksista vastaavan ministerin Muhamed Ibrahimin mukaan löytö on yksi merkittävimmistä, joita kaupungissa on tehty.

 

Ministerin mukaan hauta kuuluu Khonso Em Hebille, joka eli noin 3 200 vuotta sitten. Tämä oli johtava oluenvalmistaja kuolleiden jumalille, Ibrahim sanoo.

 

Haudan seinillä on ministerin mukaan loisteliaita piirustuksia ja värejä, jotka kuvaavat aikakauden elämää ja uskonnollisia rituaaleja. Yksi töistä kuvaa Khonso Em Hebiä tarjoamassa uhriaan jumalille yhdessä vaimonsa ja tyttärensä kanssa.

 

Japanilaisryhmän johtajan mukaan hauta löytyi toisen haudan kaivausten yhteydessä. Hauta suojataan tiukoilla turvatoimilla siihen asti kunnes kaivaukset on saatu päätökseen.

 

Luxor sijaitsee Niili-joen varrella eteläisessä Egyptissä.

 

Lähteet:

 

AP, AFP

 

 

 

 

 Sahtimarkkinameininkiä

Youtube- materiaalia  https://www.youtube.com/watch?v=FkSzgnoZp34